Κινητοί Πάτοι με Σήτα

Όλο και περισσότεροι μελισσοκόμοι προτιμούν να εργάζονται στο σύστημα του κινητού πάτου. Ο κινητός πάτος επιτρέπει να γίνονται εύκολα και γρήγορα οι συνενώσεις μελισσιών, γιατί δεν χρειάζεται η μεταφορά πλαισίων από την γονοφωλιά που πρόκειται να συνενωθεί, προς τον όροφο που θα τοποθετηθεί επάνω στο άλλο μελίσσι. Απλά ξεκουμπώνουμε τον κινητό πάτο και τοποθετούμε τον όροφο επάνω στην γονοφωλιά του άλλου μελισσιού.Επιπλέον διαθέτουμε τον "κινητό πάτο με σήτα" που εσείς μας ζητήσατε.

Βοηθά στον καλύτερο αερισμό της κυψέλης με αποτέλεσμα να ελαττωθεί η υγρασία και οι ασθένειες που αυτή επιφέρει. Η μέλισσες μέσα σε μία κυψέλη που διαθέτει κινητό πάτο με σήτα, αισθάνονται όπως μέσα στα παλιά και γνωστά "κοφίνια" Διαθέτουν όμως δυο πλεονεκτήματα:
- Πρώτον, η σήτα εμποδίζει να μπουν στην κυψέλη άλλα ζώα και έντομα όπως ποντίκια, σφήκες, φίδια κλπ.
- Δεύτερον, εμποδίζει τις μέλισσες να βγουν από κάτω, και έτσι κατά την μεταφορά μπορούμε να έχουμε την είσοδο της κυψέλης εντελώς κλειστή δίχως να φοβόμαστε την θερμοπληξία των μελισσών από αύξηση της θερμοκρασίας, αφού αερίζεται ικανοποιητικά από κάτω. Μία κυψέλη που διαθέτει κινητό πάτο με σήτα, δεν χρειάζεται το καπάκι αερισμού μεταφοράς.

Ακόμα, ο κινητός πάτος με σήτα που διαθέτουμε, είναι εξοπλισμένος με δύο συρταρωτά φύλα κοντραπλακέ θαλάσσης, τα οποία κλείνουν τον πάτο και μας επιτρέπουν να ελέγχουμε το άνοιγμα από 100% ως και 0%. Όταν δηλαδή οι θερμοκρασίες είναι πολύ χαμηλές, μπορούμε να κλείσουμε τον πάτο όσο θέλουμε, ακόμα και εντελώς.Είναι πολύ πρακτικό να βάψουμε τα φύλα με διαφορετικό χρώμα σε κάθε πλευρά τους. Οι μέλισσες γνωρίζουν το χρώμα που έχει η σανίδα πτήσης της κυψέλης τους, έτσι εναλλάσσοντας τα φύλα ως σανίδες πτήσεις, να ελαττώσουμε το φαινόμενο της παραπλάνησης που ευθύνεται για την μετάδοση ασθενειών. Ή και το αντίθετο, δηλαδή να έχουμε το ίδιο χρώμα σανίδας πτήσης σε όσες κυψέλες θέλουμε, σε περιπτώσεις προχωρημένων χειρισμών όπως η μέθοδος της βεντάλιας, όπου η παραπλάνηση είναι βοηθός μας.

Τα σχέδια των πάτων που παραθέτουμε μιλάνε από μόνα τους.
Βάφουμε τις επάνω πλευρές με χρώματα που μπορεί να διακρίνει εύκολα η μέλισσα, πχ κίτρινο και πράσινο όπως βλέπουμε στο επάνω σχέδιο, ενώ τα κάτω με πχ. τυρκουάζ (πρασινο - μπλέ) και μώβ (ανοικτό ιώδες - μπλέ) έτσι ώστε εναλλάσσοντάς τα να έχουμε τέσσερα χρώματα σανίδας πτήσης στην διάθεσή μας.